Home Berichten over PB Oude code als nieuw

Omhoog

Email me

Berichten over PowerBASIC

Veel is er te schrijven en veel is er reeds geschreven over PowerBASICTM. Hier treft u een overzicht aan van de belangrijkste nieuwsfeiten en persberichten:

Heet van de naald: het Millennium probleem & PB
PB/DLL wordt verstuurd!!!!
PowerBASIC 3.2 op de markt
PowerBASIC 3.5 is leverbaar
Nieuw: PB/CC versie 2.0 is uit (Juni 1999)!!!!
Nieuw: PB/DLL 6.0 is uit en vervangt PB/DLL 2.0 en 5.0 (Juni 1999)
Persbericht aankondiging PB/DLL 6.0 en PB/CC 2.0

 

PBDLL 6

HARLINGEN - Fries Computer Bedrijf/FCB maakt bekend dat vanaf 7 juni twee nieuwe producten uit de PowerBASIC compiler serie leverbaar zijn. Het gaat hierbij om:

PB/DLL versie 6.0

Als opvolger van het pakket PB/DLL 5.0 is versie 6.0 verschenen. Deze compiler kan zowel industriestandaard DLL bestanden afleveren, als zelfstandig werkende executables. Beide zijn zowel erg compact en zeer snel uitvoerbaar. PB/DLL 6.0 vormt de opvolger van PB/DLL 5.0 én PB/DLL 2.0, combineert zowel de 16-bit als de 32-bit compiler technologie van PowerBASIC Inc in één product. Oorspronkelijk is PB/DLL ontstaan als aanvulling op Visual BASIC om trage VB code-delen om te zetten naar snel uitvoerbare DLL bestanden. Maar het grote succes was de optie om zelfstandige applicaties te maken, die tot 23 keer sneller werkten dan VB code, mede door compilatie naar native-code. Tevens was de grootte van de code veel minder, zodat de meeste applicaties zelfs op één floppydisk passen (het Hello World voorbeeldprogramma is bij PB/DLL slechts 4608 bytes op disk en 1534 bytes in het geheugen; de concurrentie heeft 1,4 Mb nodig). PB/DLL bood al een ingebouwde 32-bit assembler, 80-bit precisie variabelen, togang tot de gehele Win32 API, arrays sorteren en bewerken, multi-threading, pointer variabelen, voorwaardelijke compilatie. De nieuwe versie 6.0 biedt onder andere implementatie van Client/Server via TCP en UDP, dynamic dialog ontwerp, zowel 16- als 32-bit compiler, ondersteuning hoge snelheid seriële poorten.

PB/DLL is met name geschikt voor tijdkritische toepassingen en toepassingen waarbij snelheid en/of grootte van de applicatie van belang is. Bovendien biedt PB/DLL vele mogelijkheden die in geen enkel ander merk Basic zijn te vinden. PB/DLL is te gebruiken als zelfstandig product, of als aanvulling op Visual BASIC cq andere Windows programmeertalen, volstaat met 3 Mb schijfruimte en draait zowel op Windows 95/98 en NT (vanaf 3.51).

PB/CC versie 2.0

Van de PowerBASIC Console Compiler voor Windows, kortweg PB/CC genoemd is inmiddels versie 2.0 uit. PB/CC bood voor Basic programma's reeds een toegang tot de 32-bits Windows API, hetgeen resulteerde in snelle 32-bit native code die uitvoerbaar was in zowel Windows 95/98 en NT (3.51 of later). PB/CC biedt zo een snel platform voor applicaties die met name in een tekstmode draaien. Ondersteuning van multi-threading, bestanden tot 2 Gb grootte, tot 6x sneller als PowerBASIC for DOS (dat in de DOS wereld al jaren koploper is), ondersteuning van registervariabelen, vergaande code-compatabiliteit met PB3, QuickBASIC, GW-Basic en BASICA, internet fucnties, CGI applicaties.

De nieuwe versie 2.0 ondersteunt bovendien TCP en UDP voor communicatie met internet servers, met Client/Server communicatie, Regular Expression zoek en vervang. Met PB/CC kan bestaande DOS Basic-code omgezet worden naar Y2K bestendige applicaties die razendsnel worden uitgevoerd onder Windows versies. PB/CC stelt bescheiden systeemeisen: 2 Mb beschikbaar geheugen, 3 Mb schijfruimte en Windows 95/98 of NT (vanaf 3.51).

 

PB/DLL wordt verstuurd!!

Vrijgave 00:44 Nederlandse tijd; 24 Februari 1996

PowerBASIC DLL Compiler wordt verstuurd

Carmel, Calif., ---- 24 February 1996 ---- PowerBASIC, Inc. heeft vandaag de introductie bekend gemaakt van het langverwachte PowerBASIC DLL Compiler voor Windows. PB/DLL stelt zich kandidaat voor de aanduiding: 's Werelds snelste PC compiler. Hoewel de struktuur van Basic vereist dat het compileren in twee slagen wordt verricht, compileert dit produkt naar direct uitvoerbare machine code met een snelheid van circa een half miljoen lijnen per minuut bij gebruik van een Pentium 100MHz machine. Dit nivo van prestatie zal een voorbeeld zijn voor andere compilers die normaal gesproken op een meer gematigde snelheid werken.

Directeur Robert Zale verwoordt het als: "We staan op het punt om het gezond verstand terug te brengen op dit gebied van grote, logge programma's. Sommige geïnterpreteerde talen vereisen een megabyte code en -geheugen om alleen maar een tekst als 'Hello World!' op beeld te zetten. De betere C-compilers gebruiken 40k tot 50k. Maar PB/DLL vereist slechts 3k, en zonder enige extra eisen bij uitvoering. Dat is een nivo van presteren waar we mee kunnen leven." Als verder bewijs merkt hij op: "Kijk bijvoorbeeld eens naar de meegeleverde debugger. PBDW is volledig geschreven met PB/DLL. Een machinetaal debugger die volledig in BASIC is geschreven . . . dat moet een primeur zijn!"

PB/DLL is een machinetaal compiler die industrie standaard DLL en EXE bestanden, met volledig gebruik van 32-bit instructies, zelfs in 16-bit modellen. De doelgroep wordt gevormd door Visual Basic programmeurs die een beter prestatienivo voor hun applicaties wensen. Algoritme code kan eenvoudig worden geïsoleerd uit het VB programma, vervolgens worden gecompileerd naar een DLL, en direct worden aangeroepen door Visual BASIC of enig andere Windows programmeertaal.

"PowerBASIC DLL Compiler stelt Basic programmeurs in staat volledig gecompileerde DLL bestanden te maken met Basic.... U hoeft niet te wachten op Microsoft of een andere taal te leren om een betere prestatie te behalen met uw Visual Basic applicaties. Eenvoudig de kritieke plekken in uw code vaststellen en deze langzame delen compileren als een DLL bestand. Het kost een ogenblik!"
- J.D. Hildebrand, redacteur Visual Basic Tech Journal, December 1995.

De zeef van Eratosthenes is een traditionele test om rekensnelheid te bepalen. Deze benchmark berekent priem-getallen. Met standaard Visual Basic bedroeg de tijd voor 500 iteraties 28,67 seconden. Met PB/DLL kostte dezelfde programma-code slechts 3,02 seconden, een verbetering van 849%.
De 'long integer test', voor het eerst gepubliceerd door BasicPro Magazine (tegenwoordig 'Visual Basic PRogrammer's Journal' geheten) berekent de snelheid van standaard berekeningen met 32-bit getallen met teken. Voor een miljoen iteraties had Visual Basic 7,58 seconden nodig, terwijl PB/DLL dit in slechts 1,09 seconden uitvoerde.
De array test, waarbij een grote array wordt gevuld en gesorteerd duurde met Visual Basic 927,96 seconden. Dezelfde code gecompileerd met PB/DLL voerde de test uit in 73,60 seconden, een verbetering van 1161%. Geoptimaliseerd met PB/DLL's Array/Sort functie nam de tijd af tot 0,44 seconden.
Alle testen werden uitgevoerd op een Pentium 90 MHz machine.

"Basic ontwikkelaars hoeven niet langer C of Pascal te leren om DLL's te maken", stelt Ethan Winer, een bekende BASIC auteur en oprichter van Crescent Software, een uitstekende VB toolkit uitgever. "Visual Basic programmeurs die de prestatie van hun code willen verbeteren kunnen nu gebruik maken van een BASIC-taal oplossing. PowerBASIC is al-om erkend als de meest vooruitstrevende DOS Basic compiler, en PB/DLL biedt Visual Basic programma's een nieuw nivo van prestatie."

PB/DLL biedt de verscheidenheid van mogelijkheden van de veel-geprezen PowerBASIC compiler aan de Visual Basic programmeur: code pointer en data pointer variabelen, geïntegreerde assembler, array sorteer functies, zoek- en vervangfuncties.
Tekenloos byte, woord en dubbel-woord variabelen. 64-bit integers, drijvende komma variabelen. Hardware operaties zoals Peek/Poke, Peek$/Poke$, en Inp/Out. Directe bit-operaties zoals schuiven en roteren, bit testen, zetten en resetten, omzetten. Andere Basic-primeurs zijn Unoins, en optionele parameters bij Basic Subs en Functies.

PowerBASIC Inc. is een besloten vennootschap, gevestigd in Carmel Californie.

Terug naar de bovenzijde

Een nieuwe versie: PowerBASIC 3.5

HARLINGEN - Het Fries Computer Bedrijf/FCB maakt de introductie bekend van de nieuwe versie van de DOS compiler PowerBASIC 3.5TM van PowerBASIC Inc. De opvolger van de versie PB3.2 biedt weer een aantal uitbreidingen en verbeteringen: zo zijn vrijwel alle bekende fouten en -bugs opgelost.

 

In augustus '95 werd de vorige versie uitgebracht, die toen met name in de Verenigde Staten aanleiding gaf tot een rage, aangezien de laatste belemmeringen voor C- en Pascal programmeurs werden weggenomen: vanaf versie PB3.2 ondersteunt de compiler het gebruik van 'pointers'.

 

Met de nieuwe versie PB3.5 worden weer een aantal noviteiten geïntroduceerd. Eén van de noviteiten betreft het geheugen management: PowerBASIC Inc. heeft de wijze waarop de compiler het geheugenbeheer uitvoert grondig onder handen genomen. Hierdoor verloopt het gebruik efficiënter en is bovendien standaard het gehele EMS geheugen te gebruiken voor data- en variabelenopslag.

 

Tot nu toe waren BASIC programmeurs gebonden aan de 640k geheugen grens die DOS oplegt. Met deze nieuwe release kunnen PowerBASIC programmeurs arrays in het EMS geheugen toewijzen, waardoor ze toegang krijgen tot maximaal 16 Mb EMS geheugen (het maximum dat de EMS standaard ondersteund). Door het verplaatsen van arrays vanuit het conventionele geheugen naar het EMS geheugen krijgt de programmeur de beschikking over meer geheugen ruimte voor zijn programma's

 

Andere noviteiten zijn: herdimensioneren van arrays met behoud van de inhoud, arrays van gebruikersgedefinieerd type, geïndexeerde pointer variabelen, verbeterde codeoptimalisatie en een zgn. Native I/O console.

 

'Sedert de introductie van dit product door Borland als Turbo Basic verwachten programmeurs van ons steeds nieuwe technologieën', verklaart Bob Zale, directeur van PowerBASIC Inc. en geestelijke vader van de compiler. 'Onze klanten hebben ons verteld dat, hoewel ze sommige applicaties overzetten naar Windows en Linux, de ontwikkelingen voor de DOS omgeving zeker tot ruim na de eeuwwisseling belangrijk blijven. PowerBASIC 3.5 zet de traditie van BASIC programmeurs de nieuwe technologie te geven die ze nodig hebben voort.'

 

Met het groeien van het belang van Internet neemt ook de noodzaak voor DOS programma's toe om te kunnen communiceren met Web servers, zoals de 'Personal Web Server' van Microsoft Windows 95. PowerBASIC 3.5 stelt DOS applicaties in staat om te kunnen communiceren met een Webserver via een CGI interface. Met het gebruik van 'Standard Input' kunnen DOS programma's data lezen van een Web pagina, deze verwerken (bijvoorbeeld een database zoekactie), en een uitvoer pagina maken via de 'Standard Output' ten behoeve van de eindgebruiker. Programmeurs behoeven niet langer CGI applicaties te implementeren in Visual Basic, hetgeen 12 keer zoveel geheugen en 21 keer meer schijfruimte kan kosten.

 

De nieuwe loot completeert weer de productlijn die loopt van PowerBASIC 3.5 voor DOS, via PB/DLL 2.0 voor Windows 3.x naar PB/DLL 5.0 voor Windows 95TM en Windows NTTM

 

Terug naar de bovenzijde

PowerBASIC is een geregistreerd handelsmerk van PowerBASIC, Inc.
De inhoud: Copyright (c) 1996, 1997 PowerBASIC, Inc. Alle rechten voorbehouden.
 


PowerBASIC is een geregistreerd handelsmerk van PowerBASIC, Inc.
Windows, Windows 95 en Windows NT zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation

Bezoek het PB forum in het Nederlands en/of teken mijn gastenboek.

Datum laatste aanpassing:
29 december 2003 03:41:46

Email mij voor reacties,
aanvullingen en correcties