Home PB Geschiedenis PB for DOS PB-CC PB-DLL Versie 5 -> 6 Code omzetten Het WIN32.HLP helpbestand

Omhoog
Patch SuperVGA

Email me

PowerBASIC for DOS

Deze eerste familie van PowerBASIC producten is oorspronkelijk voortgekomen uit de Turbo- familie van Borland (TurboBASIC, turboC en TurboPascal). Na de versies TurboBASIC 1.0 en TurboBASIC 1.1 vond Borland dat de aandacht meer moest naar de C en Pascal compileres, omdat Basic toch een aflopende zaak zou zijn.

De programmeur Bob Zale was geestelijk vader van de TurboBASIC gedachte kon hier geen vrede mee hebben en kocht de rechten en verliet Borland. Meer over de geschiedenis hier.

De eerste eigen versie werd PowerBASIC 2.0, aangezien Borland het voorvoegsel Turbo voor zijn eigen producten wilde behouden. Al ras werd dit opgevolgd door versie 2.1 (met diverse subreleases a t/m f), versie 3.0, versie 3.1, versie 3.2 en de laatst uitgekomen versie 3.5.

PowerBASIC for DOS biedt een uiterst snelle compiler die bovendien uiterst snelle applicaties maakt. Deze enorme snelheid, gecombineerd met de uitgebreide set van commando's en datastructuren, bleek een verzameling te vormen van de voordelen van bijna alle compilers. Zo is PowerBASIC zoveel mogelijk geschikt gemaakt om ook QBasic en QuickBasic source codes te kunnen gebruiken. Slechts met enkele wijzigingen kan dit werkend worden gemaakt.

Voor PowerBASIC for DOS is een hele reeks van extra utilities en uitbreidingen te krijgen voor speciale toepassingen.

Voorbeeld van een toepassing uit eigen ervaring: op m'n werk liet ik eens WordPerfect 5.1 een bestand van zo'n drieduizend regels sorteren. Na een kwartier wachten op het resultaat, heb ik op een andere PC een kleine routine geschreven in PowerBASIC for DOS en hetzelfde bestand laten sorteren. Het resultaat met PowerBASIC was klaar voordat WordPerfect zijn taak kon afronden, ondaks het kwartier voorsprong.
Nu is WordPerfect niet bepaald een geschikte sorteerder, maar toch schetst het duidelijk een beeld: even snel een programmaatje maken voor een specifieke taak: iets van acht regels code (vier minuten werk) en binnen twee seconden was alles gesorteerd (op een 80286 destijds).

DOS / REAL MODE

De programmeur die voornamelijk programma's maakt voor de DOS omgeving, of die in een DOS-box onder Windows 3.x, Windows 95 of Windows NT draaien.

De reden om in een real-mode wereld te blijven programmeren kan er één van vele zijn:

Real-mode programma's ('DOS'-programma's) zijn de enige die op alle platformen draaien: van de eerste XT machines tot het nieuwste workstation met Windows NT4.0.
Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan: elk eenvoudig Basicprogramma kan op elk platform draaien zonder dat er moeilijke zaken behoeven te worden geregeld (laat Windows dat maar doen).
Sommige toepassingen laten Windows controle eenvoudigweg niet toe: als Windows het even druk heeft met andere zaken, worden misschien essentiële taken niet snel genoeg uitgevoerd en daarom kiest een programmeur als platform een DOS-platform met alle controle (vooral in de procesautomatisering)

Al met al zijn vele redenen te bedenken waarom te beginnen met een compiler voor de DOS omgeving. Voor deze programmeurs is het pakket PowerBASIC 3.5 het uitstekende beginpunt.

Advies:

PowerBASIC 3.5 for DOS (art. nr. 51160130)
Verder uit te breiden met allerlei bibliotheken voor Super VGA, Printers, Ultrashelling etc. etc.

NB - LET OP:

PowerBASIC 3.5 werkt op een andere manier met het geheugen als voorgaande versies. Als u al in het bezit bent van een geregistreerde SVGAPB versie 2.3 , 2.4 of 2.5 bezit, kunt u gebruik van een gratis upgrade regeling. Bezoek de website van Zephyr voor een uitgebreid overzicht.

Veel add-ons die freeware of shareware zijn, zijn te vinden bij Max/Marc van Dikkenburg's site zoals bijvoorbeeld geluidsroutines, routines voor PCX en andere plaatjes, grafische decoders , allerhande routines , netwerk routines, 

 

Bezoek het PB forum in het Nederlands en/of teken mijn gastenboek.

Datum laatste aanpassing:
29 december 2003 03:42:14

Email mij voor reacties,
aanvullingen en correcties