Home PB Geschiedenis PB for DOS PB-CC PB-DLL Versie 5 -> 6 Code omzetten Het WIN32.HLP helpbestand

PowerBASIC Console Compiler voor Windows (3.0)

algemene opmerkingen over vertalingen

PowerBASIC Console Compiler for Windows

Snelle 32-bit BASIC voor Windows 95/98 en Windows NT

CreŽer CGI toepassingen voor je Web Server

Client/server communicatie: verzend/ontvang email

Regular Expression zoek en vervang

Toegang tot de gehele Win32 API, inclusief ODBC en Winsock

Zet vandaag nog gemakkelijk DOS BASIC over in Win32-code!

Ooit gewenst een 32-bit BASIC compiler te gebruiken?

Zo ťťn met een recht-toe recht-aan DOS tekst mode interface maar met megabytes en megabytes aan geheugen? Ooit een 32-bit Windows compiler gewenst die gemakkelijk is te gebruiken? Nou, die is er nu, vandaag!. De PowerBASIC Console Compiler for Windows. Met PB/CC heeft u een heel nieuwe Windows! Tekst-mode voor Windows 95, Windows 98 en Windows 98!

 

Wat is een Console?Console Program De Console is een tekst mode interface die direct met het hart van 32-bit Windows is verbonden. Het lijkt en gedraagt zich als een tekst mode DOS programma, maar is in feite een echte 32-bit Windows applicatie!

Met een Console applicatie is er geen loze ruimte, geen geanimeerde tierelantijnen, maar slechts rekenkracht. Zet vandaag nog bestaande Basic code vanuit DOS over naar Windows. Toegang tot en plat geheugenmodel dat schier oneindig is. Verbeter de prestatie met echte 32-bit code. Start meerdere threads naast elkaar. Gebruik de CPU en numerieke processor direct met opgenomen assembler delen. Kies register variabelen voor uw meest kritische code. Met PB/CC grootte en prestatie zijn de pimaire sleutelwoorden.

PB/CC ondersteunt de commando's PRINT, LOCATE, LINE INPUT, INKEY$, INSTAT, CLS, COLOR, and LPRINT. Alle standaard tekst functies. Maar verder hebben we extra dingen toegevoegd. CURSOR, INSHIFT, PAGE, PCOPY, WAITKEY$ en WAITSTAT. Een compleet stel muis routines. SCROLL elk deel van het scherm in een willekeurige richting. STDIN, STDOUT, en STDERR. Zelfs een PARSE$ functie om komma gescheiden velden uit te lezen, en nieuwe opties voor de EXTRACT$ functie. Alle tekst -gereedschappen die u ooit nodig zal hebben.

PB/CC's verregaande compatibiliteit met PowerBASIC, QuickBasic, GW-BASIC en BASICA houdt in dat u elke bestaande DOS applicatie met gemak naar Win32 kan overzetten. Stop met het steeds koppelen (chaining) van modules in DOS als u een enkel 32-bit machine code uitvoerbaar bestand van maximaal 2 gigabyte grootte. En het creŽren van een array die 50 Mb RAM geheugen gebruikt is zo simpel als:


        DIM x%(0 to 26214400)   

Hoe snel is PB/CC eigenlijk? Eindelijk vraag t u het! Dit is een klein voorbeeldtje om u een klein idee te geven van de kracht van 32-bit PB/CC.
                x## = 1 : y## = 1.000001
                t!   = timer
                for i& = 1 to 100000000
                  x## = x## * y##
                next
                t! = timer - t!
                print t!

Wat hebben we hier? 100.000.000 iteraties van een simpele floating point operaties. Op een 300 Mhz Pentium II, PowerBASIC 3.5 for DOS voert deze code in 9,72 seconden uit. Aardig prestatie denken we. PB3 is op snelheid getest ten opzichte van elk soort compiler: ... C++, Pascal, QuickBasic, noem maar op. Het is altijd de koploper.

Dus hoe gaat het met 32-bit PB/CC? Dezelfde computer. Hetzelfde besturingssysteem (WinNT4). Dezelfde source code, regel voor regel. Geen pogingen gedaan om achtergrond taken te minimaliseren. Verstreken tijd: 1.67 seconden. Mag ik dat nog eens horen? Verstreken tijd: 1.67 seconden. Dat is een onmiddelijke snelheidswinst van zo'n 582%! PB/CC is bijna zes keer sneller dan de beste DOS Basic die er is!

Waarom is het zoveel sneller? Er zijn vele redenen. Register variabelen. Het gebruik van 32-bit registers voor long-integer operaties. Veel verbeterde optimalisatie. Simpel gezegd: veel truuks die in 16-bit code niet goed uitvoerbaar zijn. En wat is het resultaat? Infoworld heeft misschien PowerBASIC wel het best omschreven met:

"It's not your basic BASIC!"

"Het is niet een gewone BASIC!"

Net zoals PowerBASIC for DOS maakt onze Console Compiler tekst mode applicaties aan. Ze worden echter sneller uitgevoerd, kunnen met gigabytes aan geheugen omgaan, en bieden toegang tot de volledige Win32 API. En aangezien de source code zoveel overeenkomt met PB3 en QB45 is, is het onvoorstelbaar eenvoudig om vandaag nog DOS code over te zetten naar Windows!

PB/CC Editor and Debugger De PB/CC Editor stelt u in staat om een onbeperkt aantal source- en tekstbestanden te wijzigen. Het biedt oplichtende syntaxis in kleur en laat u zelf het te gebruiken lettertype kiezen. Middels een combo-scherm kunt u van de ene Sub of Function naar de andere springen. Zoek en vervang met verscheidene nivo's van HERSTEL (Undo). Zelfs context afhankelijke help bij elk trefwoord. De geÔntegreerde debugger stelt u in staat om stap voor stap door uw code te lopen en de variabelen in de gaten te houden. Het vangt zelfs General Protection Faults (GPF) in uw code op en brengt u meteen naar de rebellerende regel van de spoource code.

Wel eens door de "drag and drop form designers" geworsteld? Verloren in een zee van API aanroepen om alleen maar een stukje tekst en wat nummers in een scherm te laten zien? Met PB/CC is het een hele andere Windows! Compileer Basic code naar sprankelende tekst mode programma's. Voor Win95, Win 98 en zelfs Win NT.

Besteedt uw programmeer inspanningen waaraan het hoort: aan de basis van uw code. En wanneer uw berekeningen klaar zijn, is het gewoon een kwestie van PRINT of zelfs LPRINT voor de resultaten.

Zegt u Internet? CreŽer CGI applicaties voor uw web server! Het is het perfecte gereedschap. PB/CC biedt Standard Input & Ouput voor gemakkelijk communiceren. Maak standalone executables zo klein als 10K. Dit alles met geen enkele run-time eis. Of uw programma nu namen opzoekt, of simpelweg een hypotheek uitrekent, uw programma kan data van een web formulier inlezen, de gegevens verwerken en de resultaten terug sturen naar de browser van een eindgebruiker op afstand.

Zoals u weet vereist een typisch winkel programma, geschreven in Visual Basic zo'n 5 Mb geheugen. Dus, bij gebruik van VB, zult u beperkt zijn tot 20 gelijktijdige verbindingen. Maar als u in plaats hiervan PB/CC gebruikt daalt het geheugen beslag tot een dieptepunt. Tot een totaal van 100k totaal! Dat betekent 1000 gelijktijdige verbindingen op dezelfde Web Server!

PB/CC ondersteunt TCP en UDP waarmee uw applicatie met verafgelegen server op het Internet of dichtbijgelegen lokale intranet servers kan communiceren. Verstuur email berichten met SMTP. Download web-bladzijden met HTTP. CreŽer zelfs uw eigen TCP en UDP server voor communicatie met andere applicaties.

Hoge snelheid seriŽle verbindingen houdt in dat u modems en andere seriŽle apparaten kunt gebruiken zonder door API aanroepen te moeten worstelen. Bel in op externe computers die niet op het internet zijn aangesloten met slechts een paar regels code.

PB/CC ondersteunt code en data pointers, unsigned integers, en 0-afgesloten (ASCIIZ) strings. Toegang tot de Win32 API, of een willekeurige 32-bit DLL, het is simpel! Inclusief ODBC, Winsock, en de Internet gereedschappen. Er is een ingebouwde assembler, ondersteuning van threads, zelfs user-gedefiniŽerde register variabelen voor een adembenemende toename van prestatie. En met 32-bit code, toegang tot 2 gigabytes RAM is ingebouwd! Een megabyte dynamische string? Dat en nog veel meer gaat automatisch!

PB/CC Features

Array Sorteren, Opzoeken, Tussenvoegen en Verwijderen
Bit Verschuiven, Roteren, Test Set, Reset en Inverteren
Ingebouwde 32-bit assembler
Client/Server netwerk communicatie met TCP en UDP
Code pointer variabelen (creŽer uw eigen callbacks)
Compileer naar echte machine code
Complete toegang tot de gehele Win32 API, inclusief ODBC en Winsock
Voorwaardelijke compilatie ($If/$ElseIf/$EndIf)
Valuta variabelen met twee nivo's precisie
Data pointer variabelen
Extended-precision (80-bit) floating point variabelen
Hoge snelheid seriŽle communicatie
Matrix operaties zijn opgenomen
Native ondersteuning voor I/O redirectie (STDOUT, STDIN en STDOUT)
Native ondersteuning voor multi-threading
Peek/Poke, Peek$/Poke$ voor geheugen toegang
Quad-word integers (64-bit)
Register variabelen, zowel integer als floating point
Regular Expression zoek en vervang
String vergelijking en manipulatie
User-Defined Types en Unions
Unsigned byte, word, en double word variabelen


Systeem Vereisten

Personal computer met minimaal een 80386 processor
Windows 95/98 of Windows NT 3.51 of later
2 MB beschikbaar geheugen
Een 3.5" high-density diskdrive
Een harde schijf met minimaal 3 MB beschikbaar


Documentatie wordt in elektronische vorm meegeleverd zodat maximale documentatie grootte mee kan worden geleverd in de laatste uitvoering. Eventueel is een gedrukt boek leverbaar.

Voor zowel PB/CC als voor PB/DLL is een uitbreiding verkrijgbaar voor gebruik met SQL databases. Informatie over Perfect Sync's SQL tools.

PowerBASIC is a registered trademark of PowerBASIC, Inc. JBasic is a trademark of PowerBASIC, Inc. All contents Copyright (c) 1996-1998, PowerBASIC, Inc. All rights reserved.
Nederlandse vertaling: Copyright (C) 1999 Henk Broekhuizen, Sexbierum (vertaald met toestemming)

 

Bezoek het PB forum in het Nederlands en/of teken mijn gastenboek.

Datum laatste aanpassing:
29 december 2003 03:42:10

Email mij voor reacties,
aanvullingen en correcties