Home PB/WIN7 en PB/CC3 PB Versies Henk's Bytes Tips en Truuks Voorbeelden Les in PBDLL Gazette NL FAQ PowerBASIC Extra Tools Diversen Inhoudsopgave Zoeken Links

Omhoog
Grootte veranderen
MSGBOX
Kolommen & TABS
DLL bestanden
Printen
Geluid afspelen
PB en de Euro
Menu's

Email me

TIPS en TRUUKS

Hier treft u een groeiende verzameling kleine handigheidjes en truuks hoe functies in PowerBASIC en Windows zijn te gebruiken. Mocht u aanvullingen hebben (graag compleet werkende voorbeelden), dan graag mailen aan tipsentruuks@doorhet.net

Dialogen in grootte veranderen (resize van dialogen)
MSGBOX gebruiken in PB/CC
Tabstops in een dialoogscherm
Gebruik van DLL bestanden
Printen vanuit Windows
Een dialoog met kolommen die instelbaar zijn

 

Dialogen in grootte veranderen

Iedereen kent het wel: een dialoog wordt ontworpen voor bijvoorbeeld 640x480 pixels of voor 800x600 pixels, maar er zijn gebruikers die tot wel 1600x1200 pixels gebruiken. Als u dialoog bijvoorbeeld met schuifbalken alle informatie zichtbaar moet maken, dan is het voor die personen handig als zij de grootte van de dialoog kunnen vergroten door eenvoudig een hoekpunt te nemen en de dialoog groter te maken. Het mooiste is dan dat de schermen en indeling van de dialoog meteen aangepast worden. Een mooi voorbeeld hoe je dit kunt realiseren, kun je hier vinden.

MSGBOX gebruiken in PB/CC

MSGBOX is een statement uit de PB/DLL wereld dat heel veel wordt gebruikt om even snel in een dialoog een melding te doen, of een waarde. Dit mist in PB/CC aangezien het een GUI toepassing is. De hier gegeven routine echter geeft aan hoe een MSGBOX toch in PB/CC kan worden gebruikt.

 

TABSTOPS in een dialoogscherm

U kent het misschien wel: heeft u een textbox of listbox en dan wilt u een paar zaken netjes onder elkaar zetten in kolommen, zoals bijvoorbeeld een tabel met naam, telefoonnummer. Maar het standaard lettertype is een proportioneel lettertype, dus eenvoudig met spaties uitlijnen gaat nu niet.

U kunt twee oplossingen kiezen: een niet-proportioneel lettertype (zoals Courier) gebruiken, zodat u toch nog met spaties de kolommen kunt uitlijnen. Of u kiest voor het werken met tabstops. Ik koos op een gegeven moment ook voor het laatste, want dat geeft de vrijheid om een willekeurig lettertype te gebruiken.

Source code als HTML bladzijde, als BAS bestand en gecompileerd en al

 

Gebruik van DLL bestanden

Hierover is veel onduidelijkheid als ik de vragen die aan mij worden gesteld als voorbeeld neem. Toch is het even weten hoe het moet. Stel: u heeft een gecompileerd DLL bestand (bijvoorbeeld van iemand gekregen of gekocht) met een aantal leuke routines er in. Hoe u dit kunt aanroepen, leest u hier.

Printen vanuit Windows

Over het maken van een afdruk vanuit Windows is al heel veel geschreven, want in tegenstelling van wat je zou verwachten is het niet zo eenvoudig..... een aantal aanwijzingen en hints kunt u hier vinden.

Geluid afspelen

En juist de dingen die je denkt 'dat zal wel moeilijk zijn' die zijn nu juist heel gemakkelijk. Kijk mee en verbaas jezelf hoe gemakkelijk het is om een WAV af te spelen. De complete code past op een bierviltje. Kijk hier.

PB en de Euro

Met de komst van de Euro per 1 januari 2002 zijn er voor veel programmeurs de problemen ook gekomen. Een stel tips en truuks hoe om te gaan met het probleem Euro en programmatuur vindt u hier.

Menu's maken met een resource script

U kent het wel: elk redelijk windows programma heeft een menu balk met daarin de veel voorkomende termen als BESTAND/BEWERKEN .../HELP. U kunt dergelijke menu's ook maken met PB/DLL, maar hiervoor moet u een resource script maken. Een kleine les hierin treft u hier aan.

Listbox met kolommen

U kent ze wel: die overzichten die u krijgt in kolommen, met daarbij een de resultaten die u per kolom weer in grootte kunt veranderen, naar uw eigen smaak. Zoals onderstaand voorbeeld. Windows biedt daarvoor een functie die u kunt gebruiken, maar om daar zelf achter te komen, is vrij lastig. Daarom treft u hier een voorbeeld aan hoe u zo'n dialoog zelf kunt maken. Delen zijn overgenomen van een public domain programma van Borje Hagsten.

Listbox met kolommen voorbeeld

 

 

Bezoek het PB forum in het Nederlands en/of teken mijn gastenboek.

Datum laatste aanpassing:
29 december 2003 03:42:30

Email mij voor reacties,
aanvullingen en correcties